Čitalački klub - poziv na čitanje

Aleksandar Gatalica: Veliki rat

Već za samu činjenicu da je u vrijeme kad se kod nas objavljuju mahom kraći, kamerni romani sa nekom intimnom ili metafizičkom temom napisao obimnu knjigu koja tematizira pregolemi istorijski događaj kakav je Prvi svjetski rat - i to u cjelini i na svim svojim krvavim frontovima - Aleksandar Gatalica zaslužuje pohvale, pa i uzdržano divljenje.
S druge strane, i pored odlične i svestrane pripreme za pisanje ovakvog istorijskog romana i sigurnog književnog izraza, Veliki rat ne donosi čitaocu ništa posebno novo, ni u smislu poetike, ni tematike. Baratajući ogromnim brojem znanih i neznanih likova i njihovih stvarnih, mogućih i nemogućih događaja pisac povremeno proizvodi neprijatan utisak zamornog i gotovo skribomanskog gomilanja epizoda koje prečesto ne opravdavaju svoje postojanje u priči. Imajući ovo u vidu, razumljivo je i povremeno padanje u razne klišee, iako se pisac svojski trudio da to izbjegne.
Mislim da čitanja otežava i činjenica da roman nema glavnog lika - možda njih petanest ili dvadeset bismo mogli tako nazvati. Jasna je namjera da rat bude taj glavni lik, ali čitalac bi cijenio izraženije težište priče koje bi mu pomoglo u ovom putovanju kroz krugove pakla barutom preorane Evrope.

Sve u svemu, za ambiciju piscu čista desetka, za realizaciju mršava sedmica... izgleda dovoljno za NIN-ovu nagradu.

Hvala ti za šlagvort, kolega. Vidim ja da ostadosmo ti i ja sami na temi...:)
Ti baš umeš s tim eufemizmima. :) Ja, kad mi se nešto ne dopada, obično prećutim, ne volim da kritikujem, i baš sam razmišljala kako ću sad ovo da izvedem. Nije mi se skoro desilo da pročitam knjigu do kraja, a da me, pri tom, baš uopšte ne interesuje. Učinila sam to isključivo iz razloga jer sam savesna forumašica koja se prijavila za diskusiju, kao još nekolicina, čini mi se. ;)
Nema veze što je obimna, nije to bio glavni problem, već što ima more likova, čini mi se 76, kako reče autor na promociji. Ni to ne bi bio nikakav problem da su oni meni interesantni, meni koja ne volim istoriju, meni koja je čula možda samo za desetinu njih. Imala sam utisak da čitam neke dnevne novine iz doba I svetskog rata, i to rubrike tipa feljton, zanimljivosti i sl. Svi ti likovi su opisani vrlo površno. Ustvari, nije ni bio cilj opisivanje samih likova koliko nekih situacija u kojima su se oni nalazili. Možda su neke i bile zanimljive meni, ženi, ali, mogu slobodno reći da je ovo tipična muška knjiga, bar sam je ja tako doživela, i ne mogu se pohvaliti da sam mnogo šta upamtila. Rekoh, more informacija, kao kad čitate novine.
I, mada je pisac zaista retko bio vulgaran, mada se trudio da malkice unese i seksa, kako bi razbio ratnu monotoniju, meni od svega ostade u sećanju, oprostite, stidim se :rumenka:, deo u kome saznadoh da nevidljivu poruku mogu, osim limunovim sokom, napisati spermom. Od tog trenutka, samo mi je ta zamisao u glavi, da proverim da li je to istina.:dash: Draga Saveta, da li sam ja normalna? :eek: :lol:

Ja sam se svojski trudila da ne izgovorim ništa pogrdno o njoj...:lol: Međutim, potvrdila je ono što ovde često može da se čuje, a to je da su tiraž i kvalitet savremene literature uglavnom obrnuto srazmerni.

O nagradi ne mogu da govorim, jer niti sam ekspert, niti sam pročitala ostale romane koji su bili u konkurenciji.

Reče mi jedna prodavac knjiga da se Veliki rat prodaje mnogo bolje nego što su se prodavali raniji NIN-ovi pobjednici posljednjih godina. Ne čudi me da ljude privlače ovakve knjige - malo istorijska čitanka, malo pothranjivanje stereotipa...

BTW, prilično sam siguran da je ono za nevidljivo mastilo malo pjesničke slobode (nije da sam probao).

Ako sam dobro shvatila, Mučninu već svi imamo, msm, mi, prijavljeni...

Ja je nesto i nemam, ali cu je pazarim kolko sutra.

- - - - - - - - - -

Čitao Mučninu prije 20 godina. Radije bih sad nešto drugo od Sartra uzeo. One Puteve slobode, recimo, odnosno jedan od ta tri romana. Prvo bih morao natjerati seba da ih kupim.
Pa prelistaj je ponovo. Ja sam pre dvajes godina pokusavala da je citam, ali tada nisam bila u fomi. Poso ,kuca, kuca, poso:D

Sad sam skoknula sa one teme. Mislila sam da se pridružim, taman sutra idem kod roditelja, pa da je uzmem jer oni imaju celog Sartra. Nije se za regal kupovala samo Perl Bak i Tolstojevski....
Ali sam našla na Vikipediji i čemu je

„Mučnina“ (fr. La Nausée) je roman francuskog filozofa Žan-Pol Sartra, koji je nakon objavljivanja 1938. postao je jedan od glavnih dela egzistencijalizma. Opisuje nekoliko nedelja u ispraznom i besmislenom životu Antoana Rokantana (Antoine Roquentin) kojeg progoni osećaj mučnine, straha od postojanja.
Delo je napisano u obliku dnevnika glavnog lika, čime direktno dobijamo uvid u njegova razmišljanja i stanja svesti. Mučnina gotovo i nema prave radnje, a obiluje filozofskim i esejističkim delovima. Bavi se pitanjima smisla života, vremena, slobodne volje, kontingencije, umetničkog stvaralaštva te odnosa esencije i egzistencije.

Nisam sigurna da sam raspoložena za nečije (pa makar i Sartrovo) filozofiranje o gorepomenutim pitanjima. Zaviriću sutra u knjigu, pa ću da odlučim.

Pa, iskreno, sramote me sad da odustajem...:lol: Nema veze, nije mnogo obimna.;) Imam i Zrelo doba. Osećam da je još dosadnije...:lol:

Mene nije sramota:D Tesko je diskutovati o filozofskim delima, barem je za mene tako.

Ajde da citamo nesto drugo. Ja citam Portret jedne ledi, a posle toga cu Martin Arousmit.
Mozda da citamo neku knjigu i od Saramaga? Mozda Kontrapunkt zivota, Brod ludaka? (ili je kod nas budala)

I ako imaš nešto od 1000 strana da predložiš...:lol:

Uliks nas čeka od prošle godine...

Ja ne kupujem knjigu ako nema 500+ stranica.

Nego ajde da diskutujemo o Markezovom remek delu Pukovniku nema ko da pise

Nesto me je srpska birokratija ubijala zadnje dve nedelje, secam se dede kada jee cekao resenjje za penziju, a i oca:)

Poslednja izmena od moderatora:

Back